Blog

Zomerseizoen van zaterdag 25 maart tot en met zondag 29 oktober 2023

Het Nederlands Openluchtmuseum is weer open deze zomer! Barstensvol activiteiten om de bezoeker een hele zomer te vermaken.

En niet alleen aan de Nederlandstalige bezoekers is gedacht maar ook de Duitssprekende en Engelssprekende bezoekers zijn meer dan welkom!

We zijn er trots op dat we daarvoor de teksten hebben vertaald, zowel bij de tentoonstellingen, informatieborden en de activiteiten. En dat zijn er nogal wat…

Een zomer om met elkaar nieuwe herinneringen te maken, in het Openluchtmuseum.

Impressie van het Nederlands Openluchtmuseum, boven: de grote weide met op de achtergrond de Stellingmolen uit Delft, links de Zaanse buurt en rechts de Amsterdamse Westerstraat. Foto’s Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem

In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem staat de geschiedenis van het alledaagse leven centraal. In het museum ontdekken bezoekers hoe mensen in Nederland door de eeuwen heen woonden, werkten en leefden. Het Openluchtmuseum is ongeveer 44 hectare groot en staat vol met authentieke en bijzondere gebouwen; huizen, boerderijen, molens, een kerk en een heuse bierbrouwerij. Ieder gebouw heeft zijn eigen boeiende geschiedenis en interessante verhaal. Op veel locaties komen bezoekers presentatoren tegen. Zij nemen je mee in hun verhaal, zoals bijvoorbeeld bij het vissershuisje Marken, in boerderij Staphorst, in onze zuivelfabriek uit Friesland en de arbeiderswoningen uit Tilburg.

Al meer dan 100 jaar zet het museum zich in om de waarde van ambachten te tonen. Ervaren en beleven staan daarbij centraal. Echte ambachtslieden tonen hun vakmanschap uit het verleden en heden. Denk daarbij aan onder andere de smid, scheepstimmerlieden, touwslagers, bierbrouwers, radmakers en molenaars.

Dwars door het museumpark rijden ook diverse historische trams, uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Arnhem. Een geweldig leuke ervaring en handig om van de ene kant van het museumpark naar de andere kant te komen.

Bosrand in het Nederlands Openluchtmuseum, met links vakantiehuis Warnsveld en rechts het Rietveld vakantiehuisje. Foto’s: Nederlands Openluchtmuseum

Te zien, doen en beleven
Nederlands Openluchtmuseum

Tentoonstelling (On)beperkt. Leven met een handicap

In de Wagenhal is (On)beperkt. Leven met een handicap te zien. In deze tentoonstelling worden de verhalen verteld van mensen met een handicap aan de hand van voorwerpen, foto’s en videoportretten. Naast meubels en andere voorwerpen worden meer algemene voorwerpen en afbeeldingen getoond die een beeld geven van de omgang met mensen met een handicap door de eeuwen heen. In vier prachtige video’s vertellen Glenn, Jeanette, Jaheed en Nimco over hun leven. De Arnhemse Tim gidst de bezoeker door de tentoonstelling. 

Het Nederlands Openluchtmuseum brengt met deze tentoonstelling het VN-verdrag Handicap bij een breed publiek onder de aandacht en wil bijdragen aan meer toegankelijkheid in Nederland, fysiek en sociaal. Dat doet het museum door bezoekers kennis te laten maken met mensen met een handicap en hun ervaringen en verhalen voorop te stellen. (On)beperkt. Leven met een handicap is te zien tot en met medio januari 2025.

Van links naar rechts: Glenn, Jeanette, Jaheed, Nimco en Tim

Ambachtenwerkplaats – zelf aan de slag

Jong & oud kan ook zelf aan de slag, in de Ambachtenwerkplaats onder begeleiding van een ambachtencoach. In de twee werkplaatsen kan de bezoeker kiezen tussen diverse grove en fijne technieken, denk aan Staphorster stipwerk, zeefdrukken, stippen, borduren of houtsnijwerk. Afhankelijk van de beschikbare tijd en het aanwezige talent kan worden gewerkt aan bijvoorbeeld houtsnijwerk, het maken van een krukje, een kaarsenstandaard of een servettenhouder.

Ambachtenwerkplaats – zelf aan de slag in het Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem. Foto: Mike Bink

Tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider

De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) is een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934 is een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. De Kom is de eerste schrijver die de geschiedenis van Suriname vanuit antikoloniaal perspectief aan de orde stelt. Hij strijdt voor een menswaardig bestaan, en neemt het op voor zijn onderdrukte landgenoten. In samenwerking met de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum Anton de Kom en zijn gedachtegoed aan een breed publiek. Voor meer informatie over deze tentoonstelling.

Tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider in het Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem. Foto: Mike Bink